Vorming

Cultuurcentrum Merksem organiseert verschillende vormingen voor alle leeftijden. Sommige cursussen beleef je samen met je (klein)kinderen, andere doe je alleen. Er zijn korte en langere trajecten. Waar je ook voor kiest, professionele begeleiding en een waardevolle beleving staan centraal.

Yoga voor kinderen - 5 tot 10 jaar

za 12 sep 2020 - 11.00 uur

Yoga is gezellig ontspannen, plezier maken, grenzen leren kennen en spelletjes spelen. Van de oefeningen word je rustiger, soepeler en sterker. Het is een uurtje samen om naar uit te kijken.

Kalligrafie

Humanistisch cursief

do 1 okt 2020 - 13.30 uur

Humanistisch cursief, het elegante en uiterst leesbare handschrift van de Italiaanse renaissance, is één van de meest aantrekkelijke lettertypes voor kalligrafen. De ruime toepassingsmogelijkheden van dit stijlvolle alfabet zijn daar zeker niet vreemd aan. Geschikt voor beginners en gevorderden.

Handige Henriëtta

do 1 okt 2020 - 13.30 uur

Handige Henriëtta is een kluscursus, ideaal voor vrouwen die thuis zelf de technische problemen moeten oplossen. Na deze cursus kan je veel zelf doen, ken je beter de voorzieningen in en rond het huis en kan je veel kosten besparen. Probeer het eerst zelf voordat je andermans dure werkuren betaalt.

Handige Henriëtta

do 1 okt 2020 - 19.30 uur

Handige Henriëtta is een kluscursus, ideaal voor vrouwen die thuis zelf de technische problemen moeten oplossen. Na deze cursus kan je veel zelf doen, ken je beter de voorzieningen in en rond het huis en kan je veel kosten besparen. Probeer het eerst zelf voordat je andermans dure werkuren betaalt.

Spaans voor beginners

wo 7 okt 2020 - 19.00 uur

Ben je geïnteresseerd in Spaans? Heb je plannen om te reizen of vakantie door te brengen in "España"? Wil je een paar basiszinnen leren en herkennen of korte dialogen voeren met de plaatselijke bevolking? Na deze cursus kan je de eerste stappen zetten in de Spaanstalige wereld.

Filmbespreking: Babette’s Feest

do 8 okt 2020 - 09.30 uur

‘Babette’s Feest’ is een film over passies en verborgen verlangens. Regisseur en schrijver Gabriel Axel baseerde zijn film, waarvoor hij de Oscar Beste Buitenlandse Film won, op een kort verhaal van Karen Blixen.

Ecologische schoonmaakmiddelen maken

wo 14 okt 2020 - 19.00 uur

Schoonmaakmiddelen uit de supermarkt zitten vol chemicaliën. Onder het motto 'alles wat je zelf doet, doe je beter' leer je hoe je zelf ecologische schoonmaakmiddelen maakt. Goodbye chemische brol! Wij gaan back to basics, en draaien op grootmoeders wijze een sopke.

Christo en Jeanne-Claude

do 15 okt 2020 - 09.30 uur

Christo Javacheff, kortweg Christo, is een van de bekendste hedendaagse kunstenaars. De projecten die hij samen met zijn vrouw Jeanne-Claude uitvoerde tot haar dood in 2009 maken ondertussen deel uit van het collectieve geheugen.

Muzikale verhalen - 2 tot 4 jaar

za 17 okt 2020 - 11.00 uur

Steeds vertrekkend vanuit een verhaal, verkennen we allerlei instrumenten, de tamboerijn, handtrommel en Orff-instrumenten. We spelen met klanken, melodieën en ritmes. Kleuters zijn er gek op!

Een kwestie van veerkracht

wo 21 okt 2020 - 19.30 uur

Wat is veerkracht en over welke veerkracht beschik ik? Wat helpt me om evenwicht te hervinden? Hoe zet ik mijn veerkracht in? In deze workshop gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen en horen we hoe anderen veerkracht ervaren in hun leven. Want ‘samen’ maakt meer ‘veerkrachtig’!

Rubens' groei

do 22 okt 2020 - 14.00 uur

Kom mee en ontdek Rubens' leven en werk in drie monumentale kerken in Antwerpen. We beginnen bij het prille begin van zijn leven aan de Sint-Andrieskerk, bekijken twee absolute topstukken in de kathedraal en eindigen bij de barokke parel die de Sint-Carolus Borromeuskerk is.

FairTrade@CCMerksem

Chocolade

wo 28 okt 2020 - 20.00 uur

Oxfam-Wereldwinkels bieden een dertigtal producten van eerlijke handel aan waarin cacao verwerkt zit. Op deze avond proef je van de verschillende soorten chocolade en kun je er heerlijke hapjes en drankjes mee maken. Je maakt kennis met de chocoladeketen en ontdekt hoe de sector werkt.

De menselijke figuur in beeldhouwkunst

do 12 nov 2020 - 09.30 uur

In onze reis doorheen de geschiedenis van de beeldhouwkunst ontmoeten we gespierde mannen, gracieuze vrouwen, schaars- of niet gekleed, maar ook kubistische en abstracte lichamen, een levensechte baby van vijf meter en lichamen die enkel uit ruimte blijken te bestaan.

Wijndegustatie met fijne delicatessen

wo 18 nov 2020 - 19.30 uur

Zet jezelf in feestmodus en verwen je smaakpapillen met het zoeken naar een perfecte match tussen wijnen, fijne vleeswaren en kazen. We zetten twee verschillende wijnen tegenover één bepaalde kaassoort of charcuterie. Het is aan jou om te ontdekken welke wijn het best samengaat.

FairTrade@CCMerksem

Proef de wereld

wo 2 dec 2020 - 20.00 uur

Oxfam-Wereldwinkels bieden ruim 200 producten aan die voldoen aan de strengste fairtradecriteria. Op deze proeverij leer je gerechten met een oosterse of zuiderse toets maken, gaande van het voorgerecht tot het dessert. Een smakelijk fairtradebiertje of -sapje is in de prijs inbegrepen.

Kunst en kloosters in de middeleeuwen

do 3 dec 2020 - 09.30 uur

We volgen de ontwikkeling van het monastieke leven, van de kluizenaars in Egypte, over de machtige Benedictijnen tot de vreugdevolle volgelingen van St. Franciscus. Onderweg komen we de ontwikkeling van de Romaanse en Gotische bouwkunst tegen, de miniatuurkunst en de ontwikkeling van de Renaissance.

Ecologische verzorgingsproducten maken

wo 9 dec 2020 - 19.00 uur

De commerciële cosmetica is pure chemie. In deze workshop leer je zelf enkele ecologische verzorgingsproducten maken. Je gaat naar huis met drie zelfgemaakte producten: een fruitige lippenbalsem, een verzorgende crème en scheerschuim.