Vorming

Cultuurcentrum Merksem organiseert verschillende vormingen voor alle leeftijden. Sommige cursussen beleef je samen met je (klein)kinderen, andere doe je alleen. Er zijn korte en langere trajecten. Waar je ook voor kiest, professionele begeleiding en een waardevolle beleving staan centraal.

Spaans voor beginners

wo 2 okt 2019 - 19.00 uur

Leer je eerste woorden Spaans met de beginselen van de Spaanse cultuur. Bestel ‘dos cervezas’ of ‘una paella’ in een typische Spaanse bar. Geniet meer van je vakantie door contact te nemen met de inwoners van de regio.

Da Vinci en de hoogrenaissance

Van Madonna’s tot vliegtuigen

do 3 okt 2019 - 09.15 uur

De naam hoogrenaissance wordt gegeven aan de korte periode van ongeveer 1495 tot 1520 toen de renaissance op haar hoogtepunt was. In die tijd was het pauselijke Rome het centrum van artistieke bedrijvigheid.

Kalligrafie

Engelse gotiek voor beginners en gevorderden

do 3 okt 2019 - 13.30 uur

Engelse gotiek is een moderne mengvorm van het gotisch: gracieus en leesbaar zoals het cursief, maar met de dichtheid en de decoratieve mogelijkheden van het gotisch. Bovendien oogt het heel mooi in samenhang met verschillende hoofdlettertypes.

(Groot)Ouder en kindyoga 5-10 jaar

za 12 okt 2019 - 11.00 uur

Samen ontspannen, plezier maken, grenzen leren kennen, spelletjes spelen en elkaar vertrouwen. Bij yoga leer je jezelf en elkaar beter kennen. Van de oefeningen word je rustiger, soepeler en sterker. Elke tweede zaterdag van de maand is er een nieuwe themales, een nieuw avontuur.

Linkeroever: van modernistische woonblokken tot hechte stadswijk

do 17 okt 2019 - 14.00 uur

Tijdens het Interbellum was de Antwerpse Linkeroever nog het voorwerp van internationale ontwerpwedstrijden en prestigieuze projecten. Hoogbouw langs grote verkeersassen domineerde de stadsuitbreiding van de jaren vijftig. Die modernistische inslag tekent tot op vandaag de wijk.

Linkeroever: van modernistische woonblokken tot hechte stadswijk

do 17 okt 2019 - 14.00 uur

Tijdens het Interbellum was de Antwerpse Linkeroever nog het voorwerp van internationale ontwerpwedstrijden en prestigieuze projecten. Hoogbouw langs grote verkeersassen domineerde de stadsuitbreiding van de jaren vijftig. Die modernistische inslag tekent tot op vandaag de wijk.

Muzikale verhalen 2-4 jaar

za 19 okt 2019 - 11.00 uur

Steeds vertrekkend vanuit een verhaal, verkennen we allerlei instrumenten, de tamboerijn, handtrommel en Orff-instrumenten. We spelen met klanken, melodieën en ritmes. Samen muziek maken, liedjes zingen, spelen met instrumenten en andere materialen, luisteren naar muziek en bewegen op muziek.

Constantin Brancusi

Over een slapende muze en een eindeloze zuil

do 24 okt 2019 - 09.15 uur

‘Europalia Romania’ pakt uit met een prestigieuze tentoonstelling over Constantin Brancusi, de meest invloedrijke beeldhouwer van de twintigste eeuw. Het is de allereerste keer dat er in Brussel een expo aan Brancusi wordt gewijd.

Breughel en het maniërisme

do 14 nov 2019 - 09.15 uur

Bruegel is een van de meest fascinerende persoonlijkheden van de Vlaamse kunst. Zijn werk behoort tot het maniërisme, die bizarre kunstrichting die zich situeert tussen renaissance en barok. Het optimisme van de renaissance maakt hier plaats voor een cynischer levenshouding.

Wijndegustatie met fijne delicatessen

wo 20 nov 2019 - 19.30 uur

Zet jezelf in feestmodus en verwen je smaakpapillen met het zoeken naar een perfecte match tussen wijnen, fijne vleeswaren en kazen. We zetten twee verschillende wijnen tegenover één bepaalde kaassoort of charcuterie. Het is aan jou om te ontdekken welke wijn het best samengaat.

Stuivenbergwijk

do 21 nov 2019 - 14.00 uur

Expeditie De Stad ging uitvoerig rondsnuffelen op pleinen, in winkels, gebedshuizen en werkplaatsen. Het resultaat van deze research is een inspirerende wandeling door de Stuivenbergwijk. Een must voor al wie de vinger aan de pols van het levende Antwerpen wil houden.

Francis Bacon

De weg van alle vlees

do 5 dec 2019 - 09.15 uur

Francis Bacon (1909-1992) is autodidact en een merkwaardige einzelgänger in de geschiedenis van de moderne kunst. Nochtans geldt hij als een van de belangrijkste kunstenaars van de naoorlogse periode. Te midden van de dominantie van de abstracte kunst, houdt hij vast aan de figuratie.

Agnes Varda en JR

‘Visages Villages’

do 12 dec 2019 - 09.15 uur

Als regisseuse, fotografe en beeldend kunstenares was de Belgische Agnès Varda een markant figuur in de Franse cinema. Samen met JR, een dromerige artiest die balanceert op het kruispunt tussen fotografie en street art, vormt ze in deze film een hecht en gepassioneerd duo.