Christophe Busch

Ongehoord! Het pad van radicalisering

 

Radicalisme, extremisme, terrorisme… Wat is het verschil? Waar slaat het allemaal op? Wat is het mechanisme achter het radicaliseringsproces? Welke drijvende (f)actoren maken dat een individu, groep of gehele samenleving afglijdt richting extremistisch geweld?

Terrorisme is een complex fenomeen dat angst veroorzaakt in de samenleving, maar door een genuanceerde kijk kunnen we de essentie en onze aanpak beter situeren.

In deze lezing krijg je een beter begrip van de definities, het fenomeen van cumulatieve radicalisering toen en vandaag. Niet alleen krijg je inzicht in de laatste procesmodellen, we staan ook stil bij de triggerfactoren die het geweldsproces kunnen doen versnellen, vertragen of omkeren.

Christophe Busch is criminoloog en Master in de Holocaust- en Genocidestudies. Hij werkte 12 jaar in de forensische psychiatrie. Later stond hij als coördinator in voor de uitbouw van een forensisch psychiatrisch zorgcircuit.

Tot eind 2019 was hij algemeen directeur van Kazerne Dossin en nu leidt hij het Hannah Arendt Instituut voor diversiteit, stedelijkheid en burgerschap. Daarnaast is hij als expert radicalisering actief binnen verschillende overheidsdiensten.

 

Praktisch

afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • Kassa: 14 euro
  • VVK: 12 euro
  • Kansentarief: 2 euro

Extra

Wat met corona?
Koop je tickets zonder zorgen. Bij annulering of verplaatsing van de activiteit, worden je tickets terugbetaald.
Wij volgen steeds de meest strikte veiligheidsmaatregelen.

 

bekijk ook

Jan Leyers

Ongehoord! Allah in Europa

wo 3 nov 2021 - 20.15 uur

Groeit er zoiets als een Europese versie van de islam? Is dat wat moslims zelf willen? Valt het wantrouwen jegens de islam te overwinnen? Op zoek naar antwoorden luisterde Jan naar traditionele gelovigen en nieuwe bekeerlingen, naar liberalen en fundamentalisten.