Jan Delvaux

Ongehoord! Belpop: typisch Belgisch


Jan Delvaux, journalist en Belpopspecialist, kreeg een paar jaar geleden een prikkelende vraag op Radio 1: “bestaat er zoiets als typisch Belgische popmuziek?”. Zijn eerste reactie: “Neen. Belgische popmuziek bestaat niet. Er bestaat alleen popmuziek uit België.” We hebben niks uitgevonden en we zijn lichtgewichten. In 60 jaar popmuziek hebben we welgeteld 6 wereldhits gescoord. Zoveel hebben de Amerikanen er elke week.

Het woord “typisch” bleef wel hangen in het hoofd van Delvaux. In zijn enthousiasme maakte hij een uitgebreide lijst met bijzondere Belgische bijdragen aan de grote popgeschiedenis. Een zingende non. De grootste Japanse kersthit. Het beste Italiaanse nummer. Het logo van The Beatles.

Delvaux keek vervolgens naar wat artiesten van hier over hun Belg zijn te vertellen hebben. Wat typeert ons? Waaraan herken je de Belgen in de muziek? Uit die berg aan informatie filterde hij een robotfoto van de artiest met het grootste aantal ‘belgitudes’.

In ‘Ongehoord! Belpop: typisch Belgisch’ neemt Delvaux je mee in zijn fascinerende zoektocht naar onze nationale popmuziek. Het is een spreekuur volwonderlijke verhalen en heerlijke anekdotes die worden ingekleurd met foto’s, illustraties en muziek. Stel na afloop gerust je vragen aan de Belpopspecialist.

Jan Delvaux is de auteur van ‘Belpop. De Eerste Vijftig Jaar’ (2011), van ‘Rock Werchter. Sinds 1975’ (2014) en van ‘Belpop Bonanza’ (2017). Hij vertelt al enkele jaren markante Belgenverhalen op Radio 1 en was de externe harde schijf van ‘Belpop’ op Canvas. Met DJ Bobby Ewing maakt hij successvolle theatervoorstellingen over de nationale popgeschiedenis onder de noemer ‘Belpop Bonanza’. Volgens Bart Peeters weet hij meer over Belpop dan Wikipedia.

 

Praktisch

afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • Kassa: 14 euro
  • VVK: 12 euro
  • Kansentarief: 2 euro

Extra

Wat met corona?
Koop je tickets zonder zorgen. Bij annulering of verplaatsing van de activiteit, worden je tickets terugbetaald.
Wij volgen steeds de meest strikte veiligheidsmaatregelen.

 

bekijk ook

Delphine Lecompte

Lettertypes

wo 20 apr 2022 - 20.15 uur

Delphine Lecompte is one of a kind en altijd in haar nopjes. Haar teksten gaan alle kanten uit. Hoe zotter hoe liever: van lachwekkend tot erotisch in een handomdraai. Wij kijken er alvast naar uit om haar te mogen verwelkomen: Delphine Lecompte én haar gedichten!