Bert De Vroey

Ongehoord! Amerikaanse presidentsverkiezingen

 

De Verenigde Staten: verdeelde en twijfelende supermacht. Militair en economisch blijft de VS een supermacht, maar politiek en cultureel is de Amerikaanse invloed tanend.

President Trump keert de Europese bondgenoten steeds vaker de rug toe en heeft geen zin in internationaal leiderschap. Intern raakt de Amerikaanse samenleving dieper verdeeld door raciale tegenstellingen en door een bitse cultuurstrijd.

Van baken van democratie en behoeder van de wereldorde is de VS veranderd in een wispelturige, woelige en weerbarstige bondgenoot.

De focus van deze lezing ligt uiteraard op de razend spannende presidentsverkiezingen. Zal Trump het halen?

Bert De Vroey (1963) volgt de trends in de wereld al ruim 30 jaar. Eerst als reporter voor Radio 1, reizend naar Afrika en Brazilië, later als journalist voor de VRT-nieuwsdienst waar hij zich specialiseerde in de VS. In het boek ‘De kleuren van Amerika’ bundelde hij zijn inzichten over diversiteit in de VS.

Intussen groeide zijn aandacht voor migratie in Europa, zeker na de vluchtelingencrisis van 2015. De radio leerde hem helder vertellen, televisie deed hem scherper kijken. Hij maakt complexe thema’s begrijpelijk zonder te versimpelen.

 

Praktisch

afbeelding a-kaart
prijzen
  • Kassa: 12 euro
  • VVK: 10 euro
  • Kansentarief: 2 euro