“Filosofen hebben de wereld slechts verschillend geïnterpreteerd;
het komt er nu op aan haar ook te veranderen!”

Na de alom bejubelde theatermonoloog ‘Socrates’ (gespeeld door Bruno Vanden Broecke) maakte theatermaker en filosoof Stefaan Van Brabandt de langverwachte opvolger in zijn reeks van filosofen-monologen: ‘Marx’, gespeeld door niemand minder dan Johan Heldenbergh (‘The Broken Circle Breakdown’, ‘MASSIS’, ‘De Helaasheid der dingen’, ‘Le Tout Nouveau Testament’, ‘The Zookeeper’s Wife’). Eén van onze grootste acteurs kruipt in de huid van één van de grootste filosofen. Een geweldige en unieke combinatie.

Geen filosoof heeft een grotere stempel op de wereldgeschiedenis gedrukt dan de 19e-eeuwse filosoof Karl Marx, die geldt als de belangrijkste denker van het socialisme en communisme. En geen filosoof heeft zoveel verdeeldheid gezaaid: afhankelijk van hoe zijn woorden werden geïnterpreteerd, is hij vervloekt en aanbeden, uitgespuwd en op handen gedragen. Hij werd beschouwd als een afgod en een bevrijder, maar zijn goede intenties hebben ook de weg naar de hel geplaveid: miljoenen mensen werden gedood in naam van de ‘marxistische bevrijding’.

In de theatermonoloog ‘Marx’ kijkt één van de invloedrijkste denkers uit de geschiedenis terug op zijn bewogen leven en denken. Waarin heeft Marx zich vergist? En waarin heeft hij gelijk gekregen? In welk opzicht is zijn filosofie vandaag nog steeds relevant en bevrijdend? In tijden van onzekerheid en groeiende ongelijkheid is de theatermonoloog een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi voor vrijheid en menselijke waardigheid.

De pers over ‘Marx’:

“Het scherpste politieke theater dat ik in tijden heb gezien. Confronterend en prikkelend. We gingen aangevuurd en gloedvol naar buiten.”
Filip Tielens, KLARA

“Johan Heldenbergh en Stefaan Van Brabandt wekken Karl Marx tot leven in een spetterende politieke monoloog. … Zoals in Socrates navigeert Van Brabandt ook hier met de moderne bril tussen biografie, synthese en betoog. De veelkleurige tekst is een ongeziene speeltuin voor Johan Heldenbergh. … Deze Marx is geen marxist maar een humanist, geen ¬papier maar vlees en bloed. Het maakt de spiegel die hij ons voorhoudt confron¬terend, en zijn leuze om in te kaderen: ‘Woede tegen onrecht is de hoogste vorm van liefde.’
**** Gilles Michiels, De Standaard

"De staande ovatie waarmee het publiek tekst en speler eren, maakt duidelijk dat Marx meer dan enkel soixante-huitards beroert. Van Brabandt bewijst nog maar eens dat een straffe tekstpartituur het mooiste vertrekpunt is voor een getalenteerd acteur om mee aan de slag te gaan. Heldenbergh maakt het in alle opzichten waar.”
**** Jan De Smet, De Morgen

Tekst en regie: Stefaan Van Brabandt
Spel: Johan Heldenbergh
Dramaturgie: Wannes Gyselinck
Productie: De Verwondering en Het Zuidelijk Toneel
Coproductie: Arenbergschouwburg Antwerpen
Met de steun van het Vlaams Fonds der Letteren

Praktisch

afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • Kassa: 16 euro
  • VVK: 14 euro
  • Kansentarief: 2 euro