Nederland heeft veel te bieden op vlak van kunst en cultuur. We bezoeken twee belangrijke musea met eersteklas collecties.

Gemeentemuseum Den Haag
‘Monet. De tuinen’
Wie kent ze niet: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet (1840-1926)? Maar wie heeft deze kleurexplosies op doek in werkelijkheid gezien en zich verloren in de spiegelingen, niet meer wetende waar water begint en lucht ophoudt?

In Nederland waren de laatste grote tentoonstellingen van Monet in 1986 in het Van Gogh Museum en in 1952 in het Gemeentemuseum. Een groot deel van zijn beroemde tuinen, die een belangrijke impact hadden op kunstenaars als Rothko en Pollock, is zelfs nog nooit in Nederland vertoond. Hoog tijd voor een groots eerbetoon in Gemeentemuseum Den Haag.

In ‘Monet. De tuinen’ worden maar liefst veertig internationale topstukken bijeengebracht. Het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum is het stralende middelpunt.

De Pont - Tilburg
De Pont is vernoemd naar de jurist en zakenman Jan de Pont (1915-1987) uit wiens nalatenschap in 1988 een stichting ter stimulering van de hedendaagse kunst kon worden opgericht.

Het museum is gevestigd in een voormalige wolspinnerij die door het Amsterdamse bureau Benthem Crouwel Architecten is verbouwd tot een ruimte waar hedendaagse kunst optimaal tot haar recht kan komen. De monumentale oude fabriek met de grote, lichte zaal en de intieme 'wolhokken' vormt een prachtige omgeving voor de vele kunstwerken.

De Pont is sinds september 1992 voor het publiek geopend en kan dankzij het legaat van de stichter functioneren zonder gebruik te maken van overheidssubsidies of sponsoring. Het museum verzamelt niet in de breedte maar in de diepte, waarvoor een drietal grote tentoonstellingen per jaar de voedingsbodem leveren. Daarnaast worden er kleinere solo-exposities in de podiumzaal georganiseerd die niet direct met de verzameling in verband staan.

Luc Tuymans - ‘The Return’
29 juni - 17 november 2019
werk in collectie

In 1995 organiseerde museum De Pont de eerste tentoonstelling in Nederland van het werk van de Belgische schilder Luc Tuymans. Deze zomer keert de inmiddels wereldberoemde kunstenaar terug in Tilburg met een tweede overzicht, dat hij toepasselijk de titel ‘The Return’ heeft meegegeven.

De tentoonstelling, die in zeer nauwe samenwerking met de kunstenaar wordt samengesteld, zal een vijftigtal schilderijen omvatten uit de periode 1975 tot nu, waaronder een aantal recente werken die niet eerder te zien waren.

‘The Return’ is een van de twee grote Tuymans-tentoonstellingen die deze zomer in Europa te zien zullen zijn. Eind maart opende ‘La Pelle’ in Palazzo Grassi in Venetië.

Tacita Dean
14 september - 2 februari 2020

Al ruim twintig jaar wordt Tacita Dean door De Pont gevolgd. In 1998 kreeg ze een solotentoonstelling in het museum en werden twee 16mm films toegevoegd aan de vaste collectie. Dat het werk van Tacita Dean divers is, blijkt uit de zes werken die De Pont tussen 2001 en 2015 verwierf, waaronder foto’s, gravures, tekeningen, een lithoprint en nog een 16mm film. Voor het eerst toont De Pont nu in de Nieuwe Vleugel alle werken van Tacita Dean uit de vaste collectie.

Tijdschema ov.
08.00 uur: vertrek bus
10.00 uur: rondleiding met gids in Gemeentemuseum Den Haag
12.00 uur: lunch
15.00 uur: rondleiding met gids in De Pont Tilburg
17.00 uur: afterdrink
17.30 uur: vertrek bus
19.00 uur: einde

Praktisch

genre
prijzen
  • Basis: 65 euro
locatie
  • Op locatie

Extra

€ 65 - Incl. tickets, gidsen, bus, lunch en afterdrink