Leen Huet

Pieter Bruegel kijkt naar zijn tijd

 

In 2019 is het vierhonderdvijftig jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude stierf. De schilder staat bij menig kunstliefhebber op het netvlies gebrand met meesterwerken als ‘De Boerenbruiloft’, ‘De val van Icarus’, ‘De toren van Babel’, ‘De dulle griet’, ... Deze grote Vlaamse Meester is tot ver buiten onze landsgrenzen bekend en zijn schilderijen zijn ondertussen vele miljoenen waard.

Maar in welke mate begrijpen we zijn verhalen nog wanneer we met onze 21ste eeuwse blik kijken naar de taferelen die een man rond 1550 op doek zette?

Bruegelexpert Leen Huet duikt samen met ons tussen de penseelstreken van Pieter Bruegel de Oude. We verdiepen ons in zijn schilderijen en we ontcijferen de boodschappen die Bruegel in hoogsteigen persoon voor ons achterliet.

Leen Huet, kunsthistorica, schreef met ‘Pieter Brueghel’ de eerste echte biografie van de 16de eeuwse meester. Ze plaatst Bruegel stevig in zijn milieu: de bruisende steden Antwerpen en Brussel. Daar woedde jarenlang de ideologische strijd om godsdienst en Europese eenheid, die in 1566 uitbarstte in de Beeldenstorm. Tegen deze achtergrond schetst Huet Bruegels evolutie van tekenaar en grafisch ontwerper tot een schilder die in enkele jaren tijd een indrukwekkend oeuvre creëerde en die veel te jong overleed.

Deze caleidoscopische biografie is in meerdere opzichten magistraal geschreven, niet in het minst omdat Leen Huet een nieuwe interpretatie geeft aan Dulle Griet.

Praktisch

afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • Kassa: 12 euro
  • VVK: 10 euro
  • Kansentarief: 2 euro