Annelies Beck

Ongehoord! Brazilië: Fata morgana of Eldorado?


Annelies Beck heeft een sterke band met Brazilië. De liefde voor het land begon twintig jaar geleden toen ze een jaar lang in een gastfamilie verbleef als uitwisselingsstudent.

Brazilië werkte zich de afgelopen tien jaar internationaal in de kijker met fenomenale groeicijfers, een vrouwelijke president, succesvolle sociale programma’s en sportieve wereldevenementen als het WK Voetbal (2014) en de Olympische Spelen (2016).

Na de rellen van 2013 en de slinkende economische vooruitzichten is het ‘land van de toekomst’, zoals Stefan Zweig het omschreef, al wat van zijn glans verloren. Niettemin blijft Brazilië een land waar velen een paradijselijk beeld van hebben – niet het minst de Brazilianen zelf. Het Latijns-Amerikaanse land slaagt er keer op keer in zich een geweldige toekomst te dromen.

Aan de hand van een persoonlijk verhaal in woord en beeld neemt Annelies je mee doorheen de geschiedenis van dit zo weelderige land, waar tegelijk een gigantische kloof gaapt tussen rijk en arm.

De lezing is opgebouwd rond het verhaal van wat er met haar gastfamilie de laatste decennia is gebeurd. Annelies geeft je een indringende kijk in de Braziliaanse samenleving, voorbij de clichés van samba, voetbal en criminaliteit. De lezing wordt geïllustreerd met foto’s, filmfragmenten en natuurlijk muziek.

Annelies Beck (1973) is uitgegroeid tot een vaste waarde van de VRT-actualiteitsprogramma’s.

Praktisch

afbeelding a-kaart
prijzen
  • Kassa: 12 euro
  • VVK: 10 euro
  • Kansentarief: 2 euro