In zijn carrière heeft Fred Bervoets (Burcht 1942) in één constante lijn van hoge intensiteit en grote kwaliteit talrijke periodes gekend en verschillende reeksen gerealiseerd. Hij is een rasechte schilder, die zijn eigen getormenteerde wereld op doek of op papier zet in een expressieve stijl.

In 1981, na de dood van zijn vriend de kunstschilder Jan Cox, heeft Bervoets voor een hommage-reeks zelf een nieuw grafisch procédé ontwikkeld. Het is een directe etstechniek, waarbij hij rechtstreeks met zuur op de zinken etsplaten als het ware schildert. Deze techniek van werken noemt de kunstenaar terecht “acide-verkeerd”.

In deze eigen techniek, soms bijgekleurd, creëerde hij schitterende series, startend met “Hommage aan een vriend”, als eerbetoon aan Jan Cox. Immer is het autobiografisch karakter aanwezig. Een zelfportret is steeds al of niet verdoken tegenwoordig.

Fred Bervoets is van bij de aanvang een verhalend schilder geweest. “Voor mij is het onderwerp essentieel”, zegt de kunstenaar in een interview. Hij is één van onze belangrijkste beeldende kunstenaars van het huidig ogenblik. In de lijn van Bosch, Breugel, Ensor, Frits Van den Berghe heeft hij een pagina toegevoegd aan het gestuele expressionisme.

 

--------------------------------------------
kunstINgang

#16 Sarah Smolders
#15 Sine Van Menxel
#14 Fred Bervoets
#13 Kelly Schacht
#12 Thé van Bergen
#11 Michèle Matyn
#10 William Ludwig Lutgens
#09 Wesley Meuris
#08 Ria Pacquée
#07 Dries Segers
#06 Vincent Geyskens
#05 Arnaud De Wolf
#04 Roeland Tweelinckx
#03 Nel Aerts
#02 Klaas Rommelaere
#01 Benny Van den Meulengracht-Vrancx


Praktisch

prijzen
  • Gratis

Extra

Openingsuren kunstINgang:

ma: 15.30 tot 21 uur
di, wo, wo, vr: 10 tot 21 uur
za: 09 tot 13 uur
zo: gesloten

In schoolvakanties is de tentoonstelling geopend van dinsdag t.e.m. vrijdag tussen 10 en 16 uur.
De tentoonstelling is ook buiten de openingsuren toegankelijk voor wie naar een voorstelling komt.

bekijk ook

Sine Van Menxel

kunstINgang #15

di 21 jan 2020 tot vr 27 mrt 2020

Sine Van Menxel is een observator. Door middel van analoge fotografie concretiseert ze de vluchtige dans tussen licht, tijd, materie en textuur. In haar werk vervlecht ze haar eigen leven met andere natuurlijke en menselijke constructies.

Sarah Smolders

kunstINgang #16

di 14 apr 2020 tot vr 26 jun 2020

Sarah Smolders (°1988, Antwerpen) denkt na over heel specifieke plaatsen. In haar in-situ interventies wordt een soort trompe l’oeil zichtbaar, die de kristallisatie van een bepaalde ruimte oproept, en balanceert tussen verschijnen en verdwijnen.