In zijn carrière heeft Fred Bervoets (Burcht 1942) in één constante lijn van hoge intensiteit en grote kwaliteit talrijke periodes gekend en verschillende reeksen gerealiseerd. Hij is een rasechte schilder, die zijn eigen getormenteerde wereld op doek of op papier zet in een expressieve stijl.

In 1981, na de dood van zijn vriend de kunstschilder Jan Cox, heeft Bervoets voor een hommage-reeks zelf een nieuw grafisch procédé ontwikkeld. Het is een directe etstechniek, waarbij hij rechtstreeks met zuur op de zinken etsplaten als het ware schildert. Deze techniek van werken noemt de kunstenaar terecht “acide-verkeerd”.

In deze eigen techniek, soms bijgekleurd, creëerde hij schitterende series, startend met “Hommage aan een vriend”, als eerbetoon aan Jan Cox. Immer is het autobiografisch karakter aanwezig. Een zelfportret is steeds al of niet verdoken tegenwoordig.

Fred Bervoets is van bij de aanvang een verhalend schilder geweest. “Voor mij is het onderwerp essentieel”, zegt de kunstenaar in een interview. Hij is één van onze belangrijkste beeldende kunstenaars van het huidig ogenblik. In de lijn van Bosch, Breugel, Ensor, Frits Van den Berghe heeft hij een pagina toegevoegd aan het gestuele expressionisme.


Praktisch

prijzen
  • Gratis