Den Dam

De charmante chaos van de wijk Dam

van 14 tot 16.30 uur

 

Fietsers en voetgangers kunnen sinds vorig jaar via een nieuwe brug over het Albertkanaal vanuit Merksem naar het centrum van Antwerpen over een zogenaamde ‘rode loper’.

Dat is niet het enige nieuwe infrastructuurproject in deze wijk. Tal van projecten staan op stapel in de wijk Dam-Slachthuiswijk of zijn in het nabije verleden reeds gerealiseerd: een nieuwe school aan Park Spoor Noord en een nieuw ziekenhuis in aanbouw.

De IJzerlaan krijgt na afbraak van het viaduct een totaal nieuw uitzicht. Er wordt zelfs opnieuw een kanaal aangelegd, net als vroeger. De stad gaat de gronden van het Noordschippersdok ontwikkelen met woningen en groengebieden. Buurtbewoners zullen het Lobroekdok als recreatiezone kunnen gebruiken. Ook voor de gebouwen van het Slachthuis zoekt men naar een nieuwe bestemming.

Redenen genoeg om op stadsverkenning te gaan in deze wijk.

Tijdens de wandeling neemt de gids je mee van het Damstation, via het park naar het hartje van de Dam, waarbij we stilstaan bij de oude bezienswaardigheden en bij de nieuwe toekomstige ontwikkelingen. Heden en verleden lichten we toe in deze voor veel Antwerpenaars onbekende wijk.

Vertrek 14.00 uur: Damplein voor Damstation
Einde 16.30 uur: Omgeving Slachthuis

Praktisch

genre
prijzen
  • Basis: 10 euro
  • Kansentarief: 5 euro
locatie
  • Op locatie

Extra

Gids: Expeditie De Stad