Chams Eddine Zaougui

Ongehoord! Onze liefde voor dictators

Chams Eddine Zaougui is arabist, opiniemaker en veelgevraagd analist van het politieke reilen en zeilen in de Arabische wereld.

Dictators doen het goed tegenwoordig. De dictatuur is één van de meest gehate en tegelijk meest duurzame politieke systemen ter wereld. We beschimpen die dictators graag als ‘geestesziek’, ‘monsterlijk’ of ‘krankzinnig’.

Door dictators te demoniseren, versluieren we iets wat ons goed uitkomt: dat we zelf een aandeel hebben in het succes van dictaturen. Hitler, Stalin en Nasser zijn geen tragische bedrijfsongevallen van de geschiedenis – het zijn leiders die in het begin immens populair waren. Waarom zoeken mensen hun heil bij een dictator?

Ook nu zijn het vruchtbare tijden voor autocratische leiders. Daarom is de liberale democratie, waar we zo vaak over klagen, zo waardevol. Een democratie is een controlemechanisme, want macht corrumpeert en macht verblindt. Daarom zijn we beter op onze hoede voor Darth Vader...

Chams Eddine Zaougui (1978) heeft arabistiek gestudeerd in Gent en Caïro. Met een vlijmscherpe blik en een heldere pen analyseert hij het politieke leven in de Arabische wereld. In zijn onthullende boek ‘Dictators. Een Arabische geschiedenis’ ontrafelt hij minutieus hoe de Arabische machtskunstenaars het Midden-Oosten gevormd hebben tot wat het vandaag is.

Zijn boeiende stukken – altijd voorbij het cliché en hokjesdenken – zijn te lezen in ‘De Standaard’, ‘Knack’, ‘NRC Handelsblad’, ‘de Volkskrant’, ‘De Groene Amsterdammer’ en ‘The New York Times’. Chams Eddine Zaougui is één van onze vooraanstaande pennen, die zijn publiek steeds weer boeit met scherpe inzichten en treffende analyses.


afgelast

Praktisch

afbeelding a-kaart
prijzen
  • Kassa: 10 euro
  • VVK: 8 euro
  • Kansentarief: 2 euro