Roeland Hendrikx Ensemble

Aperitiefconcert: Souvenir Emouvant

Het is verrassend dat deze aparte bezetting klarinet, altviool en piano slechts voor een paar meesterwerken voorbehouden bleef : in hun warme klankkleur en melancholie zijn de klarinet en de altviool onovertroffen.

Mozart was de eerste die de unieke sonoriteit van de klarinet ten volle benutte en leidde daarmee een indrukwekkend klarinetrepertoire in. Zijn ‘Kegelstatt-trio’ is één van de vroegste werken waarin de klarinet de hoofdrol speelt. Een fris en sprankelend werk.

Max Bruch beklemtoont dan weer de donkere klankkleuren van de instrumenten. De zoon van Bruch was een professioneel klarinettist, en voor hem schreef hij het ‘Opus 83’, en een jaar later ook het fijne dubbelconcert voor klarinet en altviool. Alle acht stukken zijn gecomponeerd in een kleine toonaard (het scherzo-achtige ‘nr.7’ vormt daarop een welkome uitzondering), en dat geeft deze verzameling een eerder droevig en weemoedig karakter. Voor het overige hoor je in deze melodieuze stukken de liefde van Bruch voor de volksmuziek, vooral in de Roemeense melodie.

Daarnaast brengen Liebrecht Vanbeckevoort en Roeland Hendrikx nog het ‘Grand duo Concertant’ van Carl Maria von Weber. Ook Weber had duidelijk iets met de klarinet. Hij schreef bijna al zijn klarinetmuziek voor zijn vriend Heinrich Bärmann, eerste klarinettist van het hoforkest in München. Webers instrumentale muziek is op een virtuoze manier ook nogal theatraal, hoewel de langzame delen van zijn concerten prachtige, innige episodes zijn waarin Weber de vocale welluidendheid van het klarinettimbre mooi laat uitkomen. Verder is alles ondergeschikt aan virtuoos vertoon, waarbij het ‘Grand duo’ – als misschien wel belangrijkste werk voor klarinet en piano – opvalt door het operakarakter en de uiterste moeilijkheidsgraad om de rol van beide instrumenten in evenwicht te brengen en te houden.

 

Programma:
W.A. Mozart, Trio KV 498 ‘Kegelstatt’ voor klarinet, altviool en piano
C.M. Von Weber, Grand duo concertant opus 48 voor klarinet en piano
M. Bruch, 4 delen uit ‘8 Stücke opus 83’ voor klarinet, altviool en piano

Praktisch

afbeelding a-kaart
prijzen
  • Kassa: 16 euro
  • VVK: 14 euro
  • Kansentarief: 2 euro