MAK op stap

Unique Dance Night ‘Cherkaoui - Graham - Béjart’

Stadsschouwburg Antwerpen 18.30 tot 23.15 uur

Drie hoogtepunten van de afgelopen seizoenen van Ballet Vlaanderen worden nu voor het eerst samengebracht. Drie hoogtepunten ook uit het oeuvre van drie generaties choreografen: Martha Graham, Maurice Béjart en Sidi Larbi Cherkaoui. Drie hoogtepunten gedanst door zowat het hele gezelschap van Ballet Vlaanderen met unieke solistenrollen, waarin de dansers tot het uiterste gedreven worden en kunnen schitteren binnen het veelzijdige repertoire, zo eigen aan de compagnie.

In zijn wereldberoemde en legendarische choreografie ‘Boléro’ houdt Maurice Béjart zich aan de essentie. Eén solist vertolkt Ravels meeslepende melodie. Rondom hem of haar een groep mannen, die het ritme dansen, opzwepend en met een grote erotische geladenheid. De solist is alleen tot aan de extatische finale, een enorme fysieke prestatie voor de solodanser, of die nu een man of een vrouw is.

Een tweede uitzonderlijke choreografie op deze avond is volledig aan de kracht van vrouwen gewijd. Martha Graham toont in ‘Chronicle’ het isolement van een figuur van wie de hele levenskracht verwoest lijkt. In een tweede deel wordt dit individu tegenover een massa geplaatst: met een hernieuwde energie, nooit opgevend, altijd vechtend. In het laatste deel houdt Graham een waar pleidooi tegen stagnatie en roept ze op tot actie.
De solopartij in ‘Chronicle’ is een iconische rol, ditmaal enkel voor een vrouw, die de energie, het doorzettingsvermogen en de sterke persoonlijkheid van de danseres op de voorgrond brengt.

Het drieluik opent met ‘Fall’, het eerste werk dat artistiek directeur van Ballet Vlaanderen Sidi Larbi Cherkaoui als choreograaf creëerde voor zijn gezelschap in 2015. Het is een werk op muziek van de Estse componist Arvo Pärt. ‘Fall’ is een gelaagd stuk. Als kleurrijke, vallende herfstbladeren laten de dansers zich meevoeren door de wind. Iedereen is mekaars medestander in deze krachtmeting met de zwaartekracht, aangedreven door de kracht van de dansers om de ander in de beweging voort te stuwen. Hoe vaak ze ook worden neergehaald en als het ware naar de vloer getrokken, even vaak worden ze haast onzichtbaar gedragen en opgetild.

Deze MAK-activiteit is een perfecte kennismaking met hedendaagse dans.

Fall
Oorspronkelijke productie: Ballet Vlaanderen
Première Gent, 22 oktober 2015
Choreografie: Sidi Larbi Cherkaoui
Muziek: Arvo Pärt

Chronicle
Oorspronkelijke productie: Martha Graham Company
Première New York, 20 december 1936
Choreografie: Martha Graham
Muziek Wallingford Riegger

Boléro
Oorspronkelijke productie: Le Ballet du XXe siècle
Première Brussel, 10 januari 1961
Choreografie: Maurice Béjart
Muziek: Maurice Ravel

Praktisch

genre
prijzen
  • Basis: 40 euro
locatie
  • Op locatie

Extra

€ 40 - inkomticket, drankje, korte rondleiding