Walter Zinzen

Ongehoord! Congo tussen hoop en wanhoop

Het zag er veelbelovend uit: Congo heeft voor het eerst sinds 1965 een democratisch verkozen staatshoofd, parlement en regering. De Congolezen gaven in twee verkiezingsrondes blijk van grote maturiteit. Helaas, de verkozenen hebben hun les niet geleerd.

Na Mobutu maakt ook president Kabila van zijn verkiezingsoverwinning misbruik om een nieuwe dictatuur te vestigen. Enkelen worden rijk met de exploitatie van de bodemrijkdommen, maar de grote massa blijft verweesd achter. De heropbouw van het land blijft uit en corruptie heerst.

Vooral in het oosten is de bevolking nu al vijftien jaar lang het slachtoffer van de terreur uitgeoefend door milities van allerlei slag én het Congolese regeringsleger. Toch gelooft Afrikakenner Walter Zinzen niet dat alles verloren is. Tijdens zijn lezing schuift hij de laatste grote troef naar voren: de bevolking.

VRT-icoon en Afrika-expert Walter Zinzen groeide tijdens zijn jarenlange journalistieke carrière uit tot een geducht televisiejournalist die scherp maar wel steeds correct interviewde. Hij werkte vijfendertig jaar voor de openbare omroep. Afwisselend was hij verslaggever, vooral over Afrika en het Congo onder Mobutu, presentator en eindredacteur van ‘Het Journaal’, ‘Terzake’ en ‘Panorama’.

Walter Zinzen is een vat vol kennis en staat garant voor een glashelder betoog. Als een gepassioneerd verteller weet hij zijn publiek telkenmale aan zijn lippen te kluisteren.

Praktisch

afbeelding a-kaart
prijzen
  • Kassa: 12 euro
  • VVK: 10 euro
  • Kansentarief: 2 euro