Het Merksemse Artiesten Kaffee, kortweg MAK, trekt er weer eens op uit. Samen bezoeken we twee schitterende musea in Namen en Ittre.

Voormiddag:
Niki de Saint Phalle - BAM - Namen

Niki de Saint Phalle (1930-2002) was zich ervan bewust dat haar stijl een hindernis zou kunnen vormen. Ze zag ook dat de fysieke en intellectuele ruimte overheerst werd door mannen. Ze stelde daarom alles in het werk om hun gelijke te worden door zich deze mannelijke ruimte toe te eigenen. Ze ontwikkelde dan ook een vrije artistieke benadering die zich niet beperkte tot galerieën en musea. Ze beoefende vooral schilderkunst en beeldhouwkunst, maar ook performance. Ze creëerde werken live voor een publiek en moedigde het aan om deel te nemen. Hierdoor kreeg ze heel wat media-aandacht.

De tentoonstelling zal een overzicht bieden van haar kunst en van de verschillende transformaties van haar werk qua stijl en materiaal. Ze zal ook haar aanhoudende bekommernissen om sociaal-politieke kwesties, woede, geweld, mythologie, sprookjes en vrouwelijkheid benadrukken.
De verscheidenheid van haar werk stelde haar in staat een echt platform te ontwikkelen waarop ze haar kunst kon delen met een groot publiek in een ruimte die tot dan gedomineerd werd door mannen.

Deze tentoonstelling toont hoe Niki de Saint Phalle door haar onbeperkte verbeeldingskracht en haar uniek wereldbeeld internationale erkenning en de status van prominente vrouwelijke kunstenaar van de twintigste eeuw heeft verworven.
Het is de eerste grote tentoonstelling gewijd aan het werk van Niki de Saint-Phalle in België.

Namiddag:
Musée Marthe Donas - Ittre

Van oorsprong Antwerpse, ontdekt Marthe Donas (1885-1967) tijdens de Eerste Wereldoorlog in Parijs het kubisme en de moderne kunst. Ze keert er terug na een verblijf in Nice, en vertoeft er als lid van de groep Section d'Or, in de artistieke kringen rond Archipenko, Larionow, Gleizes, Survage en Van Doesburg. Rond 1920 wordt haar werk tentoongesteld in verschillende Europese steden. Onder het mannelijk pseudoniem Tour Donas intrigeert ze de avant-garde.

Teruggekeerd naar België dwingen familiale omstandigheden en de algemene desinteresse voor de abstracte kunst Donas reeds na enkele jaren tijdelijk te stoppen met schilderen. Maar in 1947, na een onderbreking van twintig jaar, neemt zij opnieuw de penselen ter hand en begint, vol geestdrift, aan een tweede carrière.

Programma:

08.30 uur: vertrek bus
10.00 uur: rondleiding met gids in het BAM
13.00 uur: lunch
15.00 uur: rondleiding met gids in het Musée Marthe Donas
17.30 uur: vertrek bus
18.45 uur: aankomst en afterdrink in Merksem
19.00 uur: einde


Praktisch

genre
prijzen
  • Basis: 45 euro
locatie
  • Op locatie

Extra

prijs incl.:  inkomtickets, gidsen, lunch, bus en afterdrink