Hajo Beeckman

Ongehoord! Vlaanderen in de knoop

Elk jaar worden de files op onze wegen langer. En met elk gebroken record barst het debat los over het aanpakken van die files. Hebben we bredere wegen nodig of meer openbaar vervoer? Als we nu eens allemaal gaan fietsen naar het werk? Of ligt de verlossing in de technologie: zal de zelfrijdende auto onze steden weer leefbaar maken? En zijn al die vrachtwagens op de weg werkelijk nodig?

Feit is dat de congestie in België soms erg specifieke oorzaken heeft, zoals de versnipperde ruimte en de vaststelling dat de overheid zowat elke vorm van vervoer subsidieert of fiscaal aanmoedigt, of het nu gaat om bedrijfswagens of treinen. Mobiliteit is te goedkoop, zeggen sommige experten, en zij pleiten voor maatregelen die te maken hebben met de prijs die we betalen voor onze verplaatsingen. Ga je dan morgen méér betalen voor mobiliteit, of loopt het zo’n vaart niet?

Hajo Beeckman (45) studeerde politieke wetenschappen en ruimtelijke planning en werkte daarna als onderzoeksassistent bij de universiteiten van Leuven en Gent. Hij was lange tijd woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum. In 2015 maakte hij de overstap naar de VRT, waar hij dagelijks de verkeersbulletins op de radio verzorgt en tijdens nieuwsuitzendingen af en toe een woordje uitleg geeft bij trends in mobiliteit.

Praktisch

afbeelding a-kaart
prijzen
  • Kassa: 10 euro
  • VVK: 8 euro
  • Kansentarief: 2 euro

bekijk ook

Guillaume Van der Stighelen

Lettertypes

wo 21 mrt 2018 - 20.15 uur

Guillaume Van der Stighelen werd bekend als topman en medeoprichter van het internationale reclamebureau Duval Guillaume. Nadat hij in 2011 zijn zoon verloor, stapte hij uit de reclame. Sindsdien schrijft hij onder andere voor De Morgen, Knack en Gazet van Antwerpen over leven en samenleven.

Johan Braeckman

Ongehoord! Leve de luiheid

wo 9 mei 2018 - 20.15 uur

Luiheid is een negatief begrip. Het wordt in verband gebracht met vadsigheid, gemakzucht, onverantwoordelijkheid. Johan Braeckman, hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Gent, legt in deze voordracht uit waarom luiheid ook een deugd kan zijn.