Elixir d’Anvers & Liesbeth Devos

Aperitiefconcert: Muziek van droom en daad

1918, einde van de Eerste Wereldoorlog. Vreugde om de overwinning, miserie en droefenis voor al wat stuk is, moed om weer op te bouwen. Samen met sopraan Liesbeth Devos is Elixir d'Anvers opnieuw in haar bibliotheek gedoken en vonden er ongekend mooie muziek uit deze periode. Ondanks alles werd er in dat jaar veel gemusiceerd, het was dan ook voedsel voor de ziel.

‘Muziek van droom en daad' is een concert dat deze zeer uiteenlopende emoties verklankt. Triomfalistisch jubelende liederen, hoopvolle ragtimes maar ook aangrijpende melodieën om het leed en de miserie te verzachten. Kortom een bevrijdingsconcert met uniek repertoire dat na honderd jaar nog steeds zeer actueel is.

Liesbeth Devos studeerde zang aan het Conservatorium van Antwerpen bij Guy Joosten, Stephanie Friede, Lucienne Van Deyck en Jozef De Beenhouwer. Ze studeerde af met grote onderscheiding aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Sinds haar debuut in 2006 in de Munt in Brussel in ‘Così fan Tutte’, stond ze te schitteren in talrijke opera’s o.m. in ‘Die Zauberflöte’, ‘Death in Venice’, ‘Dido and Aenea’, ‘Don Carlo’, ‘Peter Grimes’, ‘Rape of Lucretia’, ‘Don Giovanni’, ‘Orfeo ed Euridice’ en vele anderen. Naast haar operacarrière zingt Liesbeth ook oratorium. Zo zong ze met The Academy of Ancient Music, Il Fondamento, De Filharmonie,Orchestre Dijon-Bourgogne ea.

Elixir d'Anvers werd opgericht in 1992 en is ondertussen uitgegroeid tot één van de beste ensembles in zijn genre. Hans Cammaert (viool), Martin Valcke (piano), Wim Voet (klarinet) Katelijn Van Kerckhoven (cello) en Pieter Schuermans (contrabas) verdienden reeds hun sporen bij De Frivole Framboos, De Beethovenacademie, het orkest van de Vlaamse Opera enz.

Met hun concerten wil Elixir d’Anvers vooral eerder onbekende pareltjes uit de Art Deco periode aan een groot publiek bekendmaken: van een rustige wals of een Hongaarse rapsodie tot een vurige tango of razendsnelle tarantella. Met dit repertoire concerteerden zij reeds in heel Vlaanderen en Nederland, met o.a. concerten voor radio Klara en het Festival van Vlaanderen. Voor hun nieuwjaarsconcerten werkten zij samen met o.a. Liesbeth Devos, Lars Piselé, Piet Vansichen, Lien Haegeman en Marc Meersman.

Behalve muzikale programma’s brengt Elixir d’Anvers ook regelmatig muziektheater. Zo werkten zij in het verleden samen met acteurs Bart Voet en Pieter Embrechts en toerden ze jaren samen met acteur Benjamin Sercu langs de Vlaamse cultuurcentra. “L’Assassinat d’Anvers” , “Chateaubriand” en "l'Amour-toujoursl'Amour' mogen tot hun meest succesvolle producties gerekend worden.
Onder het label ‘Classic Talent’ kwam in februari 2003 hun eerste CD uit die nauwelijks een jaar later uitverkocht was. In 2013 werkten ze mee aan de prestigieuze VRT televisiereeks "In Vlaamse Velden", een serie die zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog.

bekijk ook

Four Aces Guitar Quartet

Aperitiefconcert: For Aces

zo 8 apr 2018 - 11.30 uur

Het viertal vroeg een aantal componisten om speciaal voor hen te componeren. De nieuwe composities staan garant voor een trip naar een verrassend universum. Four Aces Guitar Quartet naait ze aan elkaar met gitaarbewerkingen van Russische klassiekers en hoogtepunten uit het repertoire van Bach.

Ensemble Les Abbagliati

Aperitiefconcert: De vrouwen van de koning

zo 6 mei 2018 - 11.30 uur

Dit intieme programma is een poëtische en muzikale vertelling over de liefdes en lusten van Lodewijk XIV. Hoeveel vrouwen heeft hij niet gehad? Zijn sterren, zijn vrouwen gaven glans aan het Franse Hof. We laten de vrouwen van de koning spreken vanuit het diepst van hun gedachten.