The Jacquelines maakten hun entrée in het groot met ‘Gee Oh Gee’, gereleased in januari 2013. Hun muziek werd gesmaakt: vrijwel onmiddellijk was de band niet meer weg te denken uit de Vlaamse radioplaylists. Velen herinneren zich de singles ‘Hypochondria’ en ‘Gee Oh Gee’ met de bijhorende aanstekelijke clip. Ook andere nummers zoals ‘Dig Me A Hole’, ‘Shiny Sara’ en ‘Japanese Boogie’ doen het goed op de radio.

Vandaag maken The Jacquelines zich klaar om op de planken te gaan staan met ‘Leaving The Circus’: een tweede plaat die nóg gevarieerder en verrassender is dan de eerste. De zeskoppige band, vooral bekend om eigen composities in retro- swingstijl, gaat nu een muzikale stap verder, op zoek naar nieuwe raakvlakken met andere stijlen. Ze hebben zichzelf als het ware opnieuw gedefinieerd, met een opener klankbeeld als resultaat.

In de nieuwe songs zijn naast swing ook invloeden uit verschillende genres te horen: van blues, gospel en ragga tot Latijns-Amerikaanse en Caribische rootsmuziek. Er is zelfs ruimte voor een zijsprong naar de jaren '60. ‘Leaving The Circus’ brengt stuk voor stuk nummers met een eigen karakter, wat resulteert in een zeer verfrissende plaat. De rode draad blijft de typische Jacquelines-sound: de perfect op elkaar ingespeelde ritmesectie die voor het juiste buikgevoel zorgt, met daar bovenop de kenmerkende driestemmige zang en de songteksten doorspekt met humor en engagement.

Wie het genoegen had de drie dames en hun swingende band live te zien, weet dat geen enkel concert onopgemerkt voorbij gaat en begrijpt waarom The Jacquelines op korte tijd zijn uitgegroeid tot een begrip in de theaters én de festivals. Ook met ‘Leaving The Circus’ blijven The Jacquelines live garant staan voor een show om u tegen te zeggen, waarin muzikale kwaliteit en entertainment het perfecte geheel vormen.

Grote bezieler achter The Jacquelines is de half Italiaanse Iris Berardocco. Op debuut ‘Gee Oh Gee’ bewees ze er met haar eigen composities wonderwel in te slagen om een plaat te schrijven die klonk als was ze gemaakt in de jaren '40. Haar moeilijk te blussen temperament zorgde voor die hoek die The Jacquelines onderscheidt van andere retro-swingtrio’s: eigenzinnige composities en soms hilarische, dan weer geëngageerde teksten. Ook op ‘Leaving The Circus’ liet Berardocco haar gezellige quirkiness los en bovendien tilt ze de muziek op deze tweede plaat naar een nieuwe level.

Iris wordt vooraan op het podium vergezeld door zangtalenten Eva Tulkens en Sara Raes. Eva is de meest recente aanwinst van de band en vervangt voormalige Jacqueline Eva Buchman. Samen staan de dames in voor karakteristieke loepzuivere driestemmigheid die zo kenmerkend is voor de groep. De ritmesectie, ongetwijfeld de ruggengraat van de band, bestaat uit Stijn Wauters (piano), Frederik Madou (contrabas) en Jelle Van Giel (drums).

Praktisch

afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • Kassa: 14 euro
  • VVK: 12 euro
  • Kansentarief: 2 euro

bekijk ook

VRT Bigband met Sofie, Sandrine & Stef Caers

100 jaar Ella

zo 25 feb 2018 - 14.00 uur

Ella Fitzgerald was een Amerikaanse zangeres die als één van de grootste vocalisten aller tijden wordt beschouwd. In 2017 zou ze honderd jaar geworden zijn. In haar meer dan vijftig jaar durende carrière verkocht ze meer dan veertig miljoen albums en won ze dertien Grammy Awards.

Four Aces Guitar Quartet

Aperitiefconcert: For Aces

zo 8 apr 2018 - 11.30 uur

Het viertal vroeg een aantal componisten om speciaal voor hen te componeren. De nieuwe composities staan garant voor een trip naar een verrassend universum. Four Aces Guitar Quartet naait ze aan elkaar met gitaarbewerkingen van Russische klassiekers en hoogtepunten uit het repertoire van Bach.