Toen Gitte 5 jaar was, werd ze door haar moeder achtergelaten bij een weeshuis. Haar moeder, de “rosse” was gezelschapsdame in de kroegen en zo had ze menig Spaans soldaat in haar bed gekregen. Gitte is niet mooi, maar grappig en slim en ze leert haar vrouwtje staan in het weeshuis. Ondertussen vertelt ze verhalen over haar Spaanse vader die zeker koning is, rijk, groot en heel sterk. Als ze dertien is, wordt ze verkocht aan rondreizende kwakzalvers. Ze eten ratten, rauwe uien en zwart brood. Ze leert zakkenrollen van haar lief, Karel De Kerkpisser. En dan wordt ze betrapt en veroordeeld tot de galg. Zo gaat dat met dat soort meisjes.

Maar, Gitte heeft geluk. Ze heeft één aandenken aan haar vader, een "camee". De rechter ziet het zegel op die halsketting en bedenkt dat dit kind van een invloedrijke Spaanse hertog, weleens nuttig kan zijn om te spioneren. Gitte kan kiezen tussen de galg of naar Sevilla gaan en daar de Spaanse aanvalsplannen achterhalen en kopiëren. Ze kiest voor het leven.

Zwaar kotsend vaart ze naar Spanje. Ze leert onderweg Spaans spreken en lezen. In Sevilla aangekomen overtuigt ze haar vader, die nooit geweten heeft dat hij een kind had in Vlaanderen, dat ze zijn echte dochter is. Ze wordt populair in de stad en alle jonge mannen zijn zot van haar. Haar opdracht wordt bijzaak, ze geniet met volle teugen van jong, vrij, rijk en verliefd zijn.

Maar het brandmerk op haar schouder verraadt haar. Ze is en blijft een galgenmeid, een dievegge. Ze is nu zwanger van haar man die haar wil vermoorden. Zijn eer staat op het spel. Hij zal Gitte achtervolgen tot in de brandende hel van het belegerde Vlaanderen.

Een superspannende maar ook humoristische en poëtische voorstelling, naar het bekroonde boek ‘Galgenmeid’ van Jean-Claude van Rijckeghem & Pat Van Beirs.

Na de tekstuele ‘Helena’ voorstelling, gaat FroeFroe terug naar een meer conceptueel figurentheater project. Beeldend theater met een sterk verhaal als uitgangspunt vol heerlijke visuele en muzikale momenten. Eat your heart out ‘Game of Thrones’...

 

Gemaakt en gespeeld door een overdonderende topcast met Mieke Laureys, Annelore Stubbe, Julie Delrue, Dries De Win en Filip Peeters, Tim Oelbrandt en Jonas De Wulf in een regie van Marc Maillard. Gitte krijgt ook fabelachtige livemuziek van I Solisti del Vento o.l.v. Francis Pollet.

Praktisch

afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • Kassa: 12 euro
  • VVK: 10 euro
  • Kansentarief: 2 euro

bekijk ook

Bert & Fred

8 years, 5 months, 4 weeks, 2 days

za 10 feb 2018 - 20.15 uur

Hij is Bert. Zij is Fred. Samen zijn ze Bert & Fred. Logisch. Bert & Fred leven samen, werken samen en spelen samen. Het liefst met vers geslepen keukenmessen, muizenvallen en vogelpikpijltjes. Veilig is anders, maar spannend is het wel! Bert & Fred brengen spectaculair en grappig circus.

Sien Eggers, Sofie Palmers & Jessa Wildemeersch

L’étude

vr 1 jun 2018 - 20.15 uur

In ‘L’étude’ ontmoeten drie vrouwen mekaar en wagen ze zich aan een studie over Shakespeare. Naarmate hun studie vordert, vermengen de levens van de vrouwen zich steeds meer met de rollen van Shakespeare en omgekeerd. Hoe relevant zijn Shakespeares vrouwenrollen vandaag nog?