Antwerpen is een barokke stad. Zonder enige twijfel de meest uitgesproken barokke stad van de Lage Landen. Tijdens ‘Antwerp Baroque 2018’ pakt de stad uit met een gedurfd en overdadig programma dat oude en nieuwe barok doet clashen en borrelen. Het MAK neemt je mee naar twee fijne expo’s waar barok steeds de inspiratiebron is.

Paul Kooiker
FoMu | Fotomuseum Antwerpen

De Rotterdamse conceptfotograaf Paul Kooiker laat zich voor ‘Antwerp Baroque 2018’ inspireren door de barok van Rubens en Rembrandt. Het werk van Paul Kooiker (Nederland, °1964) gaat over ‘kijken’, over voyeurisme, schaamte en afstand. Hij vertrekt vanuit de oude traditie en vraagstelling over de relatie tussen kunstenaar en model. Al jaren maakt Kooiker beelden die vertrekken van het naakt in de kunst, vooral uit de 20ste en 21ste eeuw, met kunstenaars zoals Hans Bellmer of Hans-Peter Feldmann. Voor dit project maakt hij een bijzondere, eenmalige uitstap naar de barok van de 17de en 18de eeuw, de barok van zowel Rubens als Rembrandt.

Sanguine | Bloedrood
M HKA | Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen

In de tentoonstelling ‘Sanguine | Bloedrood’ gaan barokmeesters de confrontatie aan met hedendaagse topkunstenaars. Voor het Antwerpse Barokfestival in 2018 vroeg het M HKA, het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen, kunstschilder Luc Tuymans als curator.

Tuymans wil de bezoeker overweldigen door sleutelwerken uit de barok van onder anderen Georges de La Tour, Francisco de Zurbarán en Francisco Goya in dialoog te plaatsen met werk van klassieke hedendaagse meesters zoals On Kawara, Chuck Close en Edward Kienholz, aangevuld met hedendaagse sterren zoals Zhang Enli, Takashi Murakami en Danh Vō.

Luc Tuymans, zelf een figuratief schilder die er voortdurend naar streeft de traditionele grenzen van zijn praktijk uit te breiden, haalt via uitzonderlijke bruiklenen nationale (waaronder een spraakmakende selectie van het KMSKA, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen) en internationale topstukken naar Antwerpen.

‘Sanguine | Bloedrood’ is een visueel weelderige en uitdagende tentoonstelling die dramatische barokwerken binnenbrengt in de experimentele ruimten van de hedendaagse kunst. Het is een gezamenlijke organisatie van het M HKA en het KMSKA.

 

10:00 uur : bezoek met gids Fotomuseum Antwerpen
12:30 uur : lunch
15:00 uur : bezoek met gids M HKA
17:00 uur : afterdrink


Praktisch

genre
prijzen
  • Basis: 40 euro
locatie
  • Op locatie

Extra

De prijs is inclusief inkomtickets, gidsen, lunch en afterdrink.