Johan Op de Beeck

Ongehoord! Napoleon

Johan Op de Beeck is auteur, voormalig hoofdredacteur, documentairemaker en bekend VRT-ankerman. Hij is de auteur van recente non-fictie bestsellers zoals ‘Het Verlies van België’, ‘Napoleon’ en ‘Waterloo’. Over deze onderwerpen maakte hij ook bejubelde radioreeksen voor Klara. Hij verstaat de kunst om belangrijke episodes uit onze geschiedenis te vertellen alsof je er zelf bij was, want daar is het hem vooral om te doen: de link leggen met het heden. Maak je op voor een tijdreis naar één van de belangrijkste periodes in de moderne Europese geschiedenis.

Als kind van de Verlichting stond Napoleon aan de wieg van de moderne Europese samenleving. Zeer actuele principes zoals de scheiding van kerk en staat en de godsdienstvrijheid zijn door hem ingevoerd. Onder zijn bewind kwam ook de eerste Code Civil tot stand, het burgerlijk wetboek dat voor het eerst de gelijkheid, de Egalité, van alle mensen voor de wet vastlegde.

De Code Napoléon is nog steeds de basis van onze hedendaagse rechtsstaat, een monument dat vandaag nog altijd ons leven bepaalt. Zijn principes werden later overgenomen door koning Willem I en verder uitgewerkt in de eerste Belgische grondwet van 1830. Maar met het andere grote principe van de Franse Revolutie, de Vrijheid, ging hij minder drastisch om want van persvrijheid was bijvoorbeeld geen sprake meer.

Johan Op de Beeck neemt je mee naar een bewogen periode in de Europese geschiedenis en schetst een genuanceerd portret van de belangrijkste Europese leider van de moderne tijd.


Praktisch

afbeelding a-kaart
prijzen
  • Kassa: 10 euro
  • VVK: 8 euro
  • Kansentarief: 2 euro