Luckas Vander Taelen

Ongehoord! De grote verwarring

Duizendpoot Luckas Vander Taelen (1958) is historicus en verwierf bekendheid als zanger, politicus voor Groen!, reportagemaker, schrijver en acteur. Een rode draad in zijn doen en laten: hij schuwt de controverse niet. Zo neemt hij scherpe, maar boeiende standpunten in tegenover de toenemende diversiteit in de hoofdstad.

In 'De grote verwarring' gaat hij die realiteit niet uit de weg, ook niet de tegenstelling tussen de Islam en 'onze' Westerse democratie. In deze lezing ontleedt hij het falen van links om de migratiestromen op te vangen en reikt hij oplossingen aan om het islamitisch fundamentalisme tegen te gaan.

Luckas Vander Taelen geeft in zijn boek ‘De Grote Verwarring’ (2016) een aanzet om het moslimfundamentalisme in onze Westers landen een plaats te geven. “Jaren van vrede hebben ons verwend en weerloos gemaakt” vindt hij, ” bovendien is de ideologische verwarring totaal.”

De terreuraanslagen in Parijs, Brussel en Zaventem in 2015 en 2016 waren evenveel mokerslagen voor het linkse politiek correcte denken dat de tekens van het groeiend islamitisch fundamentalisme niet wou zien uit angst beschuldigd te worden van islamofobie. Volgens Vander Taelen had de ruk naar rechts in de publieke opinie vermeden kunnen worden als linkse partijen het vroeger hadden aangedurfd om het naïeve multiculturele harmoniemodel bij te stellen en de angst van de gewone mens au sérieux genomen. Als ze de problemen in Brussel bijvoorbeeld niet weg hadden gerelativeerd.

Luckas Vander Taelen neemt geen blad voor de mond, niet over het extremisme, niet over de vluchtelingencrisis en zeker niet over de problemen die in Brussel en bij uitbreiding in heel België zijn gegroeid uit een mis verstane solidariteit en gebrek aan verantwoordelijkheid.


Praktisch

afbeelding a-kaart
prijzen
  • Kassa: 10 euro
  • VVK: 8 euro
  • Kansentarief: 2 euro

bekijk ook

Jeroen Olyslaegers

Lettertypes

wo 22 nov 2017 - 20.15 uur

De oorlogsroman ‘WIL’ van Jeroen Olyslaegers heeft indruk gemaakt en verkoopt als zoete broodjes. Het verbaast dan ook niemand dat het boek op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2017 staat. Met de roman komt Olyslaegers ook voor het eerst op de internationale markt terecht.

Hajo Beeckman

Ongehoord! Vlaanderen in de knoop

wo 7 feb 2018 - 20.15 uur

Hajo Beeckman was lange tijd woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum. In 2015 maakte hij de overstap naar de VRT, waar hij de verkeersbulletins verzorgt en tijdens nieuwsuitzendingen af en toe uitleg geeft over mobiliteit.