Linkeroever: van modernistische woonblokken tot hechte stadswijk

 

Tijdens het Interbellum was de Antwerpse Linkeroever nog het voorwerp van internationale ontwerpwedstrijden en prestigieuze projecten. Hoogbouw langs grote verkeersassen domineerde de stadsuitbreiding van de jaren vijftig. Die modernistische inslag tekent tot op vandaag de wijk.

Op het ogenblik ondergaat Linkeroever een grondige facelift. Zo krijgt de woonblokkenwijk Europark een nieuwe, verkeersluwe verkeersas waarrond zich een aantal woon-, zorg-, cultuur-, onderwijs- en kinderopvang-voorzieningen concentreren.

Het Inter Generationeel project LinkerOever (IGLO) maakt de heterogene wijk sociaal samenhangender. Het ontwikkelingsproject Regatta voorziet nabij het Galgenweel, het grootste zeilmeer van Vlaanderen, in 450 woningen, 1100 appartementen, kantoren en winkels. Langsheen het meer verrijst een wijkpark van 12 hectare.

Het Sint-Annabos, Middenvijver en Burchtse Weel vormen samen een groene ring rond het westen van de stad. Een aantal ingrepen moet ze meer integreren tot een aaneensluitend natuurgebied met ruimte voor sport en recreatie.Praktisch

prijzen
  • Basis: 10 euro
  • Kansentarief: 5 euro
locatie
  • Op locatie

Extra

De wandeling vertrekt aan de ingang van de voetgangerstunnel op Linkeroever (Frederik Van Eedenplein).