Lezing

Schouwburg Noord nodigt regelmatig interessante sprekers uit voor een lezing. Auteurs, ondernemers, tv-persoonlijkheden, ... stuk voor stuk mensen met een passie en een boeiende kijk op maatschappelijk relevante thema's.
De meeste lezingen vinden plaats in bibliotheek Park.

Diane Broeckhoven

Lettertypes

wo 20 okt 2021 - 20.15 uur

Het handelsmerk van Diane Broeckhoven zijn herkenbare, toegankelijke verhalen waarin gewone mensen hun ongewone levens leiden. 'De Souffleur' is weeral een kleine roman uit haar pen, die in een rake taal een verhaal vol heimwee en verlangen vertelt.

Jan Leyers

Ongehoord! Allah in Europa

wo 3 nov 2021 - 20.15 uur

Groeit er zoiets als een Europese versie van de islam? Is dat wat moslims zelf willen? Valt het wantrouwen jegens de islam te overwinnen? Op zoek naar antwoorden luisterde Jan naar traditionele gelovigen en nieuwe bekeerlingen, naar liberalen en fundamentalisten.

Jan Delvaux

Ongehoord! Belpop: typisch Belgisch

wo 17 nov 2021 - 20.15 uur

Bestaat er zoiets als typisch Belgische popmuziek? Wat typeert ons? Waaraan herken je Belgen in de muziek? Deze lezing is een spreekuur vol wonderlijke verhalen en heerlijke anekdotes die worden ingekleurd met beelden en muziek. Stel na afloop gerust je vragen aan Belpopspecialist Jan Delvaux.

Soetkin Baptist & Annemie Struyf

Dromen uit het Hoge Noorden

wo 1 dec 2021 - 20.15 uur

Annemie Struyf en Soetkin Baptist brengen een uniek verhaal in woord en muziek. Het belooft een wonderlijke mix van mooie, maar soms ook rauwe dromen uit het Hoge Noorden te worden. Annemie vertelt, Soetkin zingt en speelt ukelele en piano.

Leen Dendievel

Ongehoord! Asem

wo 15 dec 2021 - 20.15 uur

Naar schatting de helft van de bevolking heeft op een bepaald punt in zijn leven last van één of meerdere angsten. Ook Leens hart ging haar levensritme verstoren. Daarom ging ze op zoek naar de oorzaak van paniekaanvallen. Wat gebeurt er in je hoofd tijdens zo’n aanval? En wat kan je eraan doen?

Lieve Blancquaert

Let’s talk about sex

do 3 feb 2022 - 20.15 uur

Lieve Blanquaert reist opnieuw de wereld rond op zoek naar pakkende en verrassende verhalen met als onderwerp: seks. In de breedste zin van het woord. Het is een thematiek die leeft en beweegt, en dat is steevast inspiratie voor een sterke gedocumenteerde vertelling.

Rob Heirbaut

Ongehoord! Europa in woelig water

wo 9 feb 2022 - 20.15 uur

Klimaatverandering, migratie, corona, Brexit, Trump en Poetin: de wereld in volle verandering. Intussen lijkt de Europese Unie van de ene crisis in de andere te sukkelen. Tijdens deze lezing vertelt Rob Heirbaut je graag meer over de macht van Europa, en over de machteloosheid bij crisissen.

Johan Op de Beeck

Ongehoord! De Zonnekoning

wo 9 mrt 2022 - 20.15 uur

Lodewijk XIV is de koning der koningen. Als absolute vorst vormde hij het onderontwikkelde en feodale Frankrijk om tot een gecentraliseerde staat die de machtigste natie van Europa werd. Zijn boeiend levensverhaal biedt een wervelwind aan veldslagen, intriges, minnaressen, kunst, mysteries, ...

Stefan Hertmans

Lettertypes

wo 16 mrt 2022 - 20.15 uur

De lijst van prijzen voor Stefan Hertmans is lang. Hij publiceerde verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. ‘Oorlog en terpentijn’ en ‘De bekeerlinge’ zijn zijn meest bekende romans. Nu voegt hij er ‘De opgang’ aan toe, een opzienbarend oorlogsverhaal en een wrang huwelijksdrama.

Delphine Lecompte

Lettertypes

wo 20 apr 2022 - 20.15 uur

Delphine Lecompte is one of a kind en altijd in haar nopjes. Haar teksten gaan alle kanten uit. Hoe zotter hoe liever: van lachwekkend tot erotisch in een handomdraai. Wij kijken er alvast naar uit om haar te mogen verwelkomen: Delphine Lecompte én haar gedichten!

Christophe Busch

Ongehoord! Het pad van radicalisering

wo 11 mei 2022 - 20.15 uur

In deze lezing krijg je een beter begrip van de definities, het fenomeen van cumulatieve radicalisering toen en vandaag. We staan stil bij de triggerfactoren die het geweldsproces kunnen doen versnellen, vertragen of omkeren.