Lezing

Cultuurcentrum Merksem nodigt regelmatig interessante sprekers uit voor een lezing. Auteurs, ondernemers, tv-persoonlijkheden, ... stuk voor stuk mensen met een passie en een boeiende kijk op maatschappelijk relevante thema's.
De meeste lezingen vinden plaats in bibliotheek Park.

Wim Distelmans

Ongehoord! Een waardig levenseinde

wo 2 okt 2019 - 20.15 uur

Hoogleraar en oncoloog Prof. Dr. Wim Distelmans is een voorvechter van de erkenning van palliatieve zorg en het recht op euthanasie. Hij gaat uit van het recht op zelfbeschikking van de patiënt: mensen moeten er in alle vrijheid voor kunnen kiezen hun levenseinde zo waardig mogelijk te beleven.

Herman Brusselmans

Lettertypes

wo 16 okt 2019 - 20.15 uur

Of je nu een fervente Brusselmans-aanhanger bent of een non-believer, op 16 oktober krijg je de kans om deze schrijver, dichter en columnist live te ontmoeten. Voor één avond legt hij zijn pen opzij om jouw prangende vragen te beantwoorden. We halen de pieren uit zijn neus.

Leen Huet

Pieter Bruegel kijkt naar zijn tijd

wo 23 okt 2019 - 20.15 uur

Leen Huet neemt ons mee naar de bewogen tijd van Pieter Bruegel en ze toont ons hoe de meester leefde in Antwerpen en Brussel. Ze laat ons kennismaken met minder bekende aspecten van het werk van de meester en geeft een nieuw inzicht in zijn originaliteit.

Vitalski, Jean Paul Van Bendegem & Johan Braeckman

Ongehoord! Frankenstein

wo 6 nov 2019 - 20.15 uur

‘Frankenstein’ is één van de meest merkwaardige boeken ooit geschreven. Bovendien was de schrijfster, Mary Shelley, een meisje van amper negentien jaar. Haar stormachtige biografie wordt uitgebreid belicht.

Guido Sterkendries

Battle for Life

wo 13 nov 2019 - 20.15 uur

Guido Sterkendries is een internationaal gevierd en gepassioneerd natuurfotograaf. Hij haalde de cover van BBC Wildlife Magazine en werkt voor BBC, EOS en National Geographic. Hij toont fenomenale beelden en laat zien welke acrobatentoeren hij moet uithalen om die vast te leggen.

Marc Van de Looverbosch

Ongehoord! Wissel van de macht

wo 4 dec 2019 - 20.15 uur

Een unieke blik achter de schermen van recente aardverschuivingen in de politiek. Niemand is beter geplaatst om de politieke aardschokken van de voorbije vijftien jaar zo accuraat te vatten als wetstraatjournalist voor de VRT Marc Van de Looverbosch. Politiek was zelden zo boeiend.

Lieven Scheire

Live in Nerdland: DNA

za 18 jan 2020 - 20.15 uur

Het gaat razendsnel tegenwoordig in de wetenschap en de technologie. Ruimtevaart, robotica en menselijke genetica zijn maar enkele van de gebieden die met grote stappen vooruit gaan. Welke ontwikkelingen staan er te trappelen aan de uitgang van het lab om binnenkort ons leven binnen te treden?

Eva Daeleman

Ongehoord! Omdat het kan

wo 5 feb 2020 - 20.15 uur

Eva Daeleman had een succesvolle carrière op radio en televisie, maar ze belandde in een burn-out. Het werd een omslagpunt om de zaken – haar leven – anders aan te pakken. Dat ging niet vanzelf, maar vele blauwe plekken, huilbuien en littekens later is er een andere Eva.

Fikry El Azzouzi

Lettertypes

wo 19 feb 2020 - 20.15 uur

Sinds ‘Drarrie in de nacht’ en ‘Alleen zij’ is Fikry El Azzouzi in Vlaams Letterenland bekend. El Azzouzi schrijft over zijn leefwereld, “zijn België” waar hij wel en niet deel van uitmaakt.

Jan Balliauw

Ongehoord! Rusland en het Westen: spanning en confrontatie

wo 11 mrt 2020 - 20.15 uur

Jan Balliauw is als VRT-journalist en auteur gespecialiseerd in internationale relaties en in het bijzonder in Rusland. In zijn lezing gaat hij dieper in op het ontstaan van de huidige crisis en welke gevolgen die heeft voor de relaties tussen Rusland en het Westen.

Lidewijde Paris

Lettertypes. Hoe lees ik?

wo 22 apr 2020 - 20.15 uur

“Hoe lees ik?” vraagt de Nederlandse leesexperte Lidewijde Paris. Ze schreef hierover al meerdere boeken. Op onderhoudende manier vertelt ze hoe we meer uit een boek halen. Want schrijvers (ver)stoppen meer in hun romans dan wij soms op het eerste zicht merken: de zogenaamde stille hints.

Annelies Beck

Ongehoord! Brazilië: Fata morgana of Eldorado?

wo 13 mei 2020 - 20.15 uur

VRT-journaliste Annelies Beck heeft een sterke band met Brazilië. Aan de hand van een persoonlijk verhaal in woord en beeld neemt Annelies je mee doorheen de geschiedenis van dit zo weelderige land, waar tegelijk een gigantische kloof gaapt tussen rijk en arm.

Lieve Blancquaert

Circle of Life

za 23 mei 2020 - 20.15 uur

De voorstelling brengt de drie grote levensverhalen samen op een nieuwe, verrassende manier. Hoe de wereld zijn kinderen verwelkomt, hoe en waarom we ons met elkaar verbinden en ten slotte hoe de wereld afscheid neemt. Het wordt een uniek multi-mediaal verhaal over de mens en deze wereld.