voorprogramma: DE HELD

Jo Jacobs had een half mensenleven nodig om zijn debuut 'De held' (2012) te maken. Maar toen stond het er ook wel. Volgens de pers maakte De Held het perfecte debuut (De Morgen) met een aangename soberheid en openheid (Humo), een intrigerende groeiplaat (De Standaard) van een talent dat eenieders luisterend oor verdient (Knack).

Waarna Jacobs over ging tot de orde van de dag. En nog een plaat maakte. 'Alcatraz' (2015) is de verre neef van 'De held'. Er zijn duidelijke familietrekken, maar er zijn duidelijk ook nieuwe bloedlijnen. De hoofdmoot van 'Alcatraz' werd in - amper - zes weken opgenomen door De Held zelf. Thuis in de woonkamer, op zijn eiland, zijn Alcatraz. Dat zorgt voor eenheid en spontaniteit. Met veel oog voor detail. Dat zorgt voor speelsheid.

Wouter Van Belle liet er zijn van ervaring en vakmanschap bulkende vingers nog eens overgaan. Karel De Backer voegde drums toe. En klaar was 'Alcatraz'.

Daar zit je dan: de debuutplaat vier sterren gegeven en de opvolger beter vinden (Humo)
Weinigen kunnen zo veel met zo weinig (Het Nieuwsblad)

JONAS WINTERLAND

Na amper twee albums is Jonas Winterland uitgegroeid tot een vaste waarde in de vaderlandse muziekscene. Eerst was er zijn fel gesmaakte debuutalbum ‘Mensen zijn gemaakt van dun papier’, dat naast een handvol radiohits ook een nominatie voor de Mia’s opleverde in de categorie ‘Beste Nederlandstalige Album’.

Twee jaar later volgde ‘Zwaartekracht en andere verzinsels’. Daarop bevestigde Winterland al het goede dat al over hem geschreven werd. De vakpers had het over “de perfecte tweede plaat” en bombardeerde de Leuvense singer-songwriter tot “het Nederlandstalige equivalent van Leonard Cohen”. Bovendien maakten singles als ‘Ik hou je warm’ en ‘Het meisje uit het lied’ duidelijk dat hij een blijver is.

Op het podium wordt de Leuvense singer-songwriter bijgestaan door een groep muzikale zielsverwanten. Na meerdere succesvolle theatertournees en passages op o.a. de Gentse Feesten en Dranouter hebben ze samen een ijzersterke live-reputatie opgebouwd. Concertzaal of festivalweide? Overal wacht u hetzelfde lot: horen en zien is aangegrepen worden.

Intussen bouwt Jonas Winterland onverstoorbaar verder aan zijn oeuvre. In het najaar van 2016 wordt een derde plaat verwacht.

De pers over ‘Zwaartekracht en andere verzinsels’:
“Een plaat zoals die in het Nederlands nooit eerder is gemaakt. Als tekstschrijver kan Winterland stilaan de vergelijking met de grote Leonard Cohen doorstaan.” (De Morgen)

“Een steengoede plaat. Nu de hindernis van de moeilijke tweede genomen is, ligt de weg naar de eeuwige roem helemaal open.” (Cutting Edge)

“Bloedmooie, trefzekere teksten. Veel beter zijn ze in onze taal niet te vinden. Een emotioneel intelligent en daardoor authentiek album. De perfecte tweede plaat.” (Enola Magazine)

“Telkens slaagt de 32-jarige woordkunstenaar erin om je tot in je diepste vezels te raken. Geniaal bij elkaar gesprokkelde hersenkronkels.” (Menzo)


Praktisch

afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • Kassa: 14 euro
  • VVK: 12 euro
  • VT-statuut: 2 euro